Somborski sir na tržištu EU

Somborski Somboled mogao bi od sledeće godine da počne da izvozi "Prezident" (Pressident) mladi sir na tržište Evropske unije (EU). Somboled je započeo proceduru za dobijanje izvozničkog EU broja i u somborskoj kompaniji očekuju da ga dobiti tokom sledeće godine, ali taj proces može trajati i duže. U Evropskoj uniji postoji interesovanje za belim svežim sirevima, pošto nisu tipični za to tržište. Somboled, koji je deo francuske grupe Laktalis (Lactalis), mladi domaći sir "Prezident" ove godine je prvi put predstavio na najvećem međunarodnom sajmu prehrane SIAL u Parizu. "Prezident" je najjača robna marka Laktalis grupe, a u Somboledu su jako ponosni što je takav jedan domaći proizvod poneo priznato svetsko ime. Prvi put se u celom regionu prezident brend našao na jednom proizvodu koji se radi u lokalnoj mlekari u Somboledu. Mladi sir "Prezident" trenutno se prodaje na tržištima Srbije i Bosne i Hercegovine, a u toku je priprema za izvoz u Makedoniju i Hrvatsku.

Somborski sir na tržištu EUSomborski Somboled mogao bi od sledeće godine da počne da izvozi "Prezident" (Pressident) mladi sir na tržište Evropske unije (EU), izjavila je direktor marketinga tog prozvođača mlečnih proizvoda Milica Šetka.

Ona je agenciji Beta rekla da je Somboled započeo proceduru za dobijanje izvozničkog EU broja i da u somborskoj kompaniji očekuju da ga dobiti tokom sledeće godine, ali je napomenula da taj proces može trajati i duže.

Prema rečima Šetke, u Evropskoj uniji postoji interesovanje za belim svežim sirevima, pošto nisu tipični za to tržište.

Somboled, koji je deo francuske grupe Laktalis (Lactalis), mladi domaći sir "Prezident" ove godine je prvi put predstavio na najvećem međunarodnom sajmu prehrane SIAL u Parizu.

Šetka je napomenula da je "Prezident" najjača robna marka Laktalis grupe, ističući da su u Somboledu "jako ponosni što je takav jedan domaći proizvod poneo priznato svetsko ime".

"Prvi put se u celom regionu prezident brend našao na jednom proizvodu koji se radi u lokalnoj mlekari u Somboledu", navela je ona, ističući da se mladi sir "Prezident" trenutno prodaje na tržištima Srbije i Bosne i Hercegovine, a da je u toku priprema za izvoz u Makedoniju i Hrvatsku.

Prema rečima Milice Šetke, Somboled ima i druge proizvode za kojima postoji veliko interesovanje u inostranstvu, kao što je punomasni sir "somborska feta" koji se izvozi na tržišta istočne Evrope.

"Već sada Somboled ima proizvod za kojim postoji veliko interesovanje i potražnja van Srbije, odnosno u Ukrajini i Kazahstanu. To je feta iz somborske mlekare koja se na ta tržišta izvozi pod 'prezident' brendom", rekla je ona.

Direktor marketinga Somboleda Milica Šetka je istakla da u toj fabrici očekuju "otvaranje i drugih tržišta, poput Rusije".

Somboled je, deo Dukat mlečne industrije koja se od 2007. godine nalazi u sklopu Laktalis grupe, treće po veličini i snazi mlečne kompanije i najvećeg proizvođača sireva u svetu.

Nakon ulaska u Dukat, Somboled je tokom petogodišnjeg investicionog plana vrednog 26 miliona evra postao jedna od najsavremenijih mlečnih kompanija na Balkanu. Godišnje otkupljuje preko 55 miliona litara svežeg sirovog mleka i sarađuje sa više od 2.500 farmera proizvođača mleka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik